ANCA NICOIU-ȘUTEU

Sunt schema therapist, psihoterapeut cognitiv-comportamental, trainer autorizat, acreditată în tehnica brainspotting.

dESPRE MINE

Mi-am dorit să merg pe drumul psihoterapiei încă de la vârsta de opt ani; să creez un mediu securizant în care persoana își poate da permisiunea de a scoate la lumină rănile emoționale adunate de-a lungul timpului, pentru ca ulterior să le poată vindeca una câte una, scopul final fiind acela de a dezvolta un adult sănătos ce poate trăi pe deplin viața, în toată complexitatea ei.

Am o fetiță de 6 ani ce debordează de o energie ce pare inepuizabilă. Rolul de mamă, cu multiplele sale provocări, l-am resimțit din momentul în care am descoperit că port în pântec o minusculă ființă. Cu încântare și entuziasm, am pornit în călătoria de a deveni cea mai bună variantă a mea cu putință, în cel mai nou rol al meu. Mi-am cules informații din cărți bine documentate deoarece știam că fără ele nu voi dezvolta abilitățile necesare construirii unui mediu hrănitor. Primul an de maternitate a fost o aventură ce a dus la o depășire a limitelor și la o învățare aprofundată. Timpul a trecut, puiul de om a crescut și undeva într-un sertar al minții mele am stocat multiplele experiențe din anul respectiv. Erau atât de multe lecții și atât de multe momente pline ochi cu emoții. Uitându-mă înapoi am realizat cât de copleșitor poate fi anul respectiv pentru o femeie. Astfel am ajuns să construiesc ,,Jurnalul mamei – aventurile unei femei în primul an de maternitate’’ pentru a oferi un sprijin și un companion tinerelor mămici la început de drum.

Am conceput multiple jurnale terapeutice pentru a sprijini descoperirea, dezvoltarea și transformarea conștientă a oamenilor ce dorec sa aibă o relație autentică cu ei înșiși. Deși cea mai importantă relație este aceea pe care o ai cu tine însuți/însăți, este totuși o relație care este adesea neglijată, ignorată, pierdută undeva pe fundal. Din acest motiv poți ajunge să nu ai grijă de tine în mod adecvat: să mănânci prea mult sau prea puțin, să suferi de o anumite dependență, să ai o atitudine critică și ostilă față de tine, să ai relații nesănătoase etc.

 

Jurnalele te invită să faci loc în viața ta pentru tine; să te accepți în toate nuanțele tale; să îți oferi iubire; să fii propiul tău susținător; să dezvolți abilități pe care poate încă nu le ai sau care nu sunt suficient dezvoltate; să hrănești calitățile pe care le admiri la tine; să schimbi atitudinile personale ce te dezavantajează – cu alte cuvinte, să fii cel mai bun prieten al tău.

Fiecare persoană poate beneficia de pe urma psihoterapiei deoarece viața este plină de experiențe ce trezesc în noi multiple reacții emoționale ce ne impactează într-un mod sau altul. Este o mare diferență între a fi un spectator pasiv al vieții tale și a fi un actor în rolul principal. Terapia te învită să participi în mod activ la viața ta; să te uiți la tine din unghiuri anterior neexplorate iar în momentul în care observi că te-ai pierdut în opiniile celorlalți despre tine, să înveți să te reîntorci la tine. Este o senzație total aparte să știi că cineva este de partea ta și îți ascultă povestea, că este numai ochii si urechi și te îmbrățișează cu empate și înțelegere. La începutul terapiei ai multe întrebări iar spre finalul ei ajungi să descoperi că tot tu puteai accesa răspunsurile, doar că nu aveai anterior instrumentele necesare să le decodifici.

În terapie înveți să fii de partea ta. Te scuturi de vocea critică internalizată ce ajunge să te judece aspru pentru fiecare comportament ce nu se ridică la anumite standarde. Este o voce aspră ce te condamnă la fiecare pas, punându-ți piedici în drumul tău de a trăi în echilibru. Este agresorul ce îți șoptește în ureche multiplele modul în care ai greșit.

În cadrul psihoterapiei criticul interior este confruntat de suficient de multe ori încât ajunge să ocupe din ce în ce mai puțin spațiu, pentru ca ulterior să dispară. În locul lui ia naștere o altă voce interioară ce poate fi asociată cu un părinte hrănitor și empatic; un prieten fidel sau un adult sănătos. Noua voce transmite mesaje foarte diferite – te susține la fiecare pas și este alături de tine în momente de cumpănă pentru a-ți întinde o mână pentru ca tu să nu uiți că poți găsi sprijin și suport în tine însuți/însăți.

Anca Nicoiu-Suteu