Tranziția de la cuplu la familie

21 septembrie 2021
Daniel Gilbert a scris o carte foarte bine documentată intitulată ‚,Stumbling on happiness’’, tradusă la noi sub titlul ,,În căutarea fericirii’’.

Fericirea poate fi resimțită în multiple momente ale vieții iar nivelul de satisfacție în cuplu joacă un rol important in menținerea ei. Ce se întâmplă cu un cuplu în momentul în care apare un bebeluș? Cei doi parteneri adoptă roluri noi de ,,părinți’’ iar ,,cuplul’’ se transformă în ,,familie’’. Tranziția nu este una lină și fără dificultăți deoarece are loc o reconstrucție majoră a fiecărui partener în parte. Timpul este însă limitat și puiul de om vă solicită foarte mult timp si spațiu, atenție și grijă, disponibilitate și răbdare. Cuplul trece în plan secund și există riscul să fie uitat, cel puțin pentru o perioadă, într-un colț întunecat.

Daniel Gilbert a notat într-un grafic patru studii separate ce urmăresc nivelul de satisfacție maritală de-a lungul anilor. Ele au scos la lumină faptul că nivelul de satisfacție maritală scade dramatic în momentul în care apare bebelușul – crește ușor odată cu trecerea anilor – scade în anii în care copilul devine adolescent și reîncepe să crească începând cu perioada în care fiul sau fiica pleacă de acasă pentru a-și urma un drum în viață.

Asemenea descoperiri sunt importante deoarece pun în lumină perioadele vulnerabile prin care trec partenerii. Soluția este aceea de a avea o mai mare grijă de cuplu în astfel de momente, pentru a trece cu mai mare ușurință peste ele. Partenerii se pot pregăti pentru sosirea unui bebeluș prin a discuta așteptările pe care le au unul de la celălalt, dezvoltând o strategie despre cum să gestioneze cât mai bine cu putință noua etapă a vieții lor.  ,,Jurnalul mamei – aventurile unei femei în primul an de maternitate’’ conține tehnici ce susțin cuplul în procesul său de transformare.

1 Comentariu

  1. BADIN

    Ei bine, chiar mi-a placut sa o citesc. Aceasta postare oferita de dumneavoastra este foarte eficienta pentru o planificare corecta.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Niciun Rezultat

Pagina căutată nu a fost găsită. Încercați o căutare mai profundă sau folosiți navigarea de deasupra pentru localizarea postării.

Reducere 10% pentru membri

Pentru un timp limitat

Ziua(e)

:

Oră(e)

:

Minute(e)

:

Secunde(e)